Schooperen / Metalliseren

Wat is schooperen/ metalliseren?

Schooperen, ook wel metalliseren of vlamspuiten genoemd, is een proces waarbij een zink-aluminiumlegering thermisch wordt gespoten op grondig gereinigde metalen oppervlakken. De aangebrachte metaallaag vormt een barrière die voorkomt dat corrosieve elementen zoals vocht en zuurstof het onderliggende metaal bereiken. Dit maakt het een ideale behandeling voor metalen die worden blootgesteld aan zware weersomstandigheden of corrosieve omgevingen. Daarnaast verhoogt het ook de esthetische en functionele kwaliteit van het materiaal.

Schooperen wordt veel gebruikt in industrieën zoals de bouw, automobielindustrie en scheepsbouw. Het is bijzonder effectief voor constructies die buiten worden gebruikt, zoals bruggen, tanks, en metalen structuren.

Waarom kiezen voor schooperen/metalliseren bij een specialist?

Schooperen/metalliseren begint met het smelten van het gekozen metaal, gevolgd door het nauwkeurig aanbrengen van de legering met een spuitpistool. Dit zorgt voor een zeer efficiënte dekking, zelfs op complexe vormen en in hoeken. Voordat we deze stap zetten, reinigen we eerst alles grondig door het oppervlak te stralen. Hierdoor kunnen we ook een beter eindresultaat garanderen.

Onze focus op automatisering zorgt voor kortere doorlooptijden, scherpe prijzen en flexibiliteit. Verder maken we gebruik van de nieuwste apparatuur, waardoor wij aan elke wens kunnen voldoen én de hoogste kwaliteit kunnen garanderen. Wij waarborgen de levensduur en esthetiek van uw producten. 

Nu is het tijd om een geschikte ondergrond te creëren voor poedercoating of schilderen. Hierbij maken we gebruik van perslucht om de vloeibare zink/aluminium legering nauwkeurig laag voor laag te spuiten. Dit resulteert in een oppervlak dat de ultieme bescherming biedt. Deze gelijkmatige dekking gaat nét dat stapje verder dan wat traditioneel thermisch verzinken kan bieden.

De voordelen van schooperen/metalliseren bij Tol Coating

Deze methode biedt uw materialen corrosiebescherming en aanzienlijke voordelen ten opzichte van alternatieven zoals galvaniseren of thermisch verzinken:

  • Directe bescherming en is er geen droog- of afkoeltijd nodig
  • Geen vervorming of verandering in mechanische eigenschappen
  • Verbeterd eindresultaat na poedercoating, doordat spatten en druppels bij metallisatie minder zichtbaar zijn dan bij galvanisatie
  • Langere levensduur door de bescherming tegen roest, corrosie en omgevingsinvloeden
  • Wij denken met u mee om de beste maatoplossing te bieden en kan de dikte van de zinklaag naar behoefte worden aangepast
  • Transport in eigen beheer

Wat zijn de kosten van schooperen/metalliseren?

De kosten van schooperen/metalliseren zijn afhankelijk van diverse factoren, zoals het type materiaal, de grootte van het project en de gewenste afwerking. Bij Tol Coating streven we naar volledige ontzorging en gaan we net dat stapje verder om aan jouw wensen te voldoen. Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontdek hoe wij uw metalen oppervlakken kunnen transformeren!

Onze projecten

Veelgestelde vragen over schooperen/metalliseren

Wat is het verschil tussen schooperen/metalliseren en poedercoating?

Het verschil ligt in de aard van de beschermende laag die op het oppervlak van het materiaal wordt aangebracht. Schooperen, ook bekend als metalliseren, betreft het aanbrengen van een dunne laag metaal (meestal zink of aluminium) op het oppervlak van een materiaal om het te beschermen tegen corrosie. In tegenstelling tot poedercoating, waarbij een verfachtige laag wordt aangebracht, resulteert metalliseren/schooperen in een metalen coating.

Waarom zou ik kiezen voor schooperen/metalliseren in plaats van poedercoating?

Schooperen/metalliseren biedt een uitstekende corrosiebescherming. Het biedt ook een
langere levensduur dan traditionele verflagen.

Welke materialen kunnen worden geschoopeerd/gemetalliseerd?

Metaal, beton, hout en sommige kunststoffen kunnen allemaal worden geschoopeerd/gemetalliseerd. Het proces is vooral effectief voor het beschermen van metalen oppervlakken tegen corrosie.

Welke soorten metalen kunnen worden gebruikt voor het proces?

De meest gebruikte metalen zijn zink en aluminium. Zink wordt vaak gekozen vanwege zijn uitstekende corrosiebescherming, terwijl aluminium wordt gebruikt vanwege zijn lichtgewicht en esthetische eigenschappen.

Hoe lang gaat een geschoopeerde/gemetalliseerde laag mee?

De levensduur van een geschoopeerde/gemetalliseerde laag kan sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals de dikte van de coating, omgevingsomstandigheden en het onderhoud van het oppervlak. Over het algemeen kan het echter meerdere decennia meegaan.

Moet het oppervlak worden voorbereid voordat het wordt gemetalliseerd/schoopeerd

Ja, het oppervlak moet worden gereinigd en mogelijk worden gestraald om vuil, vet, roest en andere verontreinigingen te verwijderen die de hechting van de schoopeer-/metalliseercoating kunnen belemmeren.

Is schooperen/metalliseren een milieuvriendelijk proces?

Ja, schooperen/metalliseren is over het algemeen milieuvriendelijk omdat er geen oplosmiddelen of schadelijke chemicaliën worden gebruikt. De meeste schoopeer-/metalliseermaterialen zijn recyclebaar.

Kan schooperen/metalliseren worden gecombineerd met andere coatingprocessen?

Ja, schooperen/metalliseren kan worden gecombineerd met andere coatingprocessen, zoals poedercoating, om extra bescherming te bieden en esthetische afwerkingen te bereiken.

Wat is de doorlooptijd van schooperen/metalliseren?

De doorlooptijd kan variëren. Neem gerust contact met ons op om uw specifieke wensen te bespreken. Samen kijken we naar een oplossing die perfect aansluit op uw behoeften.