Chemisch ontlakken

Wat is chemisch ontlakken?

Chemisch ontlakken is een proces voor het verwijderen van verf of andere coatings van metalen oppervlakken. Deze techniek maakt gebruik van gespecialiseerde chemicaliën die de coating oplossen, waardoor deze gemakkelijk van het metaal verwijderd kan worden.

In het proces van chemisch ontlakken wordt het materiaal volledig ondergedompeld in een chemische oplossing. Deze oplossing maakt de coating week, waardoor deze gaat rimpelen en vervolgens loslaat van de ondergrond. Het residu dat ontstaat, blijft aan het product kleven en wordt later met een hogedruk reiniger verwijderd. Na het reinigen en drogen van de producten zijn ze klaar voor verdere behandeling. 

Een significant voordeel van chemisch ontlakken is dat de gebruikte chemicaliën de ondergrond niet beschadigen. Dit maakt het een ideale methode voor het ontlakken van verzinkt hekwerk of andere verzinkte onderdelen, waarbij de zinklaag intact blijft. Na het ontlakken kunnen deze onderdelen opnieuw probleemloos worden overgespoten of gepoedercoat. Ook het ontlakken van aluminium of lichtmetalen velgen is veilig met deze methode, aangezien de chemicaliën het metaal niet aantasten.

Waarom kiezen voor chemisch ontlakken bij een specialist?

Wij zorgen ervoor dat ons ontlakbad constant wordt verwarmd en gefilterd. Dit is om alle vervuiling uit de vloeistof te verwijderen, waardoor we de kwaliteit van de vloeistof kunnen waarborgen. Dit proces garandeert dat we altijd schone producten afleveren. Na het chemisch ontlakken kunnen de materialen desgewenst nog verder worden behandeld, zoals stralen, schooperen en/of poedercoaten.

Onze focus op automatisering zorgt voor kortere doorlooptijden, scherpe prijzen en flexibiliteit. Verder maken we gebruik van de nieuwste apparatuur, waardoor wij aan elke wens kunnen voldoen én de hoogste kwaliteit kunnen garanderen. Wij waarborgen de levensduur en esthetiek van uw producten. 

De voordelen van chemisch ontlakken bij Tol Coating

Deze methode biedt maximale effectiviteit en zorg voor uw materialen. Het chemisch ontlakproces levert aanzienlijke voordelen op, waarbij zowel efficiëntie als kwaliteit centraal staan:

  • Het is uiterst effectief in het verwijderen van meerdere lagen verf of andere coatings en kan zelfs hardnekkige of oudere coatings afbreken
  • De gebruikte chemicaliën tasten de ondergrond niet aan, waarna de materialen gestraald, geschuurd of gepoedercoat kunnen worden
  • Deze methode is geschikt voor oppervlakken met complexe vormen of moeilijk bereikbare gebieden, waar mechanische methoden in tekortschieten
  • Wij denken met u mee om de beste oplossing te bieden

Wat zijn de kosten van ontlakken?

De kosten van chemisch ontlakken zijn afhankelijk van diverse factoren, zoals het type materiaal, de grootte van het project en de gewenste afwerking. Bij Tol Coating streven we naar volledige ontzorging en gaan we net dat stapje verder om aan jouw wensen te voldoen. Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontdek hoe wij uw metalen oppervlakken kunnen transformeren!

Onze projecten

Veelgestelde vragen over ontlakken

Wat is het verschil tussen chemisch ontlakken en thermisch ontlakken?

Chemisch ontlakken en thermisch ontlakken zijn beide methoden om coatings te verwijderen van metalen onderdelen, maar ze verschillen in de manier waarop ze dit bereiken. Thermisch ontlakken gebeurt in de oven, terwijl chemisch ontlakken plaatsvindt in een bad. Bij chemisch ontlakken worden speciale chemische oplossingen gebruikt om de bindingen tussen de coating en het metalen oppervlak te verbreken. De te ontlakken onderdelen worden ondergedompeld in deze oplossing, waarbij de chemische reactie de coating oplost of verzwakt, waardoor deze gemakkelijk kan worden verwijderd. Bij thermisch ontlakken wordt het materiaal verhit tot een zeer hoge temperatuur, waardoor de oude coating verbrandt en vervolgens gemakkelijk kan worden verwijderd met behulp van perslucht of mechanische middelen. Daarnaast is thermisch ontlakken milieuvriendelijker.

Welke soorten coatings kunnen worden verwijderd door chemisch ontlakken?

Chemisch ontlakken kan effectief zijn voor het verwijderen van verschillende coatings, waaronder verf, epoxy, polyester, polyurethaan en andere industriële coatings.

Wat zijn de voordelen van chemisch ontlakken ten opzichte van andere ontlakmethoden?

Chemisch ontlakken biedt voordelen zoals het vermogen om meerdere lagen
coatings in één keer te verwijderen, en het behoud de integriteit.

Voor welke materialen is chemisch ontlakken geschikt?

Chemisch ontlakken is over het algemeen geschikt voor een breed scala aan metalen, waaronder (verzinkt) staal, RVS, aluminium, koper, messing en roestvrij staal.

Wanneer pas je chemisch ontlakken toe?

Chemisch ontlakken wordt ingezet om oude coatings te verwijderen en metalen onderdelen of constructies voor te bereiden op hergebruik of herstel, wanneer een nieuwe afwerking of coating vereist is. Het is ook geschikt voor het reinigen van sterk vervuilde metalen oppervlakken die bedekt zijn met roest, verfresten, vet of olie en die een grondige reiniging behoeven.

Wat is de doorlooptijd?

De doorlooptijd kan variëren, neem gerust contact met ons op om uw specifieke wensen te bespreken, samen kijken we naar een oplossing die perfect aansluit op uw behoeften.